MLLWR Menu ban
The Military Law and the Law of War Review
PUBLISHED UNDER THE AUSPICES OF THE INTERNATIONAL SOCIETY FOR MILITARY LAW AND THE LAW OF WAR

 
MLLWR Menu haut
Home About Us Editorial Board Submissions Archives Last issue

Review 2016-2017 - Volume 55

De directeurs



VOORWOORD

Dit nummer 55/2 van het Tijdschrift voor Militair Recht en Oorlogsrecht is gewijd aan verslaggeving over twee conferenties met betrekking tot het recht der gewapende conflicten : de Flanders Fields Conference of Military Law and the Law of War en de conferentie Silent leges inter arma?.

De driedaagse Flanders Fields Conference of Military Law and the Law of War ging in oktober 2014 in Ieper door, georganiseerd door het Belgisch Studiecentrum voor Militair Recht en Oorlogsrecht, het Internationaal Comité van het Rode Kruis en het Belgisch Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie, met de steun van de stad Ieper, de Britse militaire juridische dienst, het Instituut voor internationale aangelegenheden van de universiteit van Hamburg en de Melbourne University School of Law. In het kader van de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I had de conferentie tot doel een aantal aspecten uit de oorlog 1914-1918 te behandelen in historisch en evolutief perspectief. De bijdragen beschreven dus gebeurtenissen van de oorlog 1914-1918 maar evenzo militairrechtelijke, humanitairrechtelijke en internationaalrechtelijke problemen die zich in het interbellum stelden of waarmee juristen en militairen vandaag worden geconfronteerd.

De conferentie Silent leges inter arma? ging in september 2017 in Brugge door, georganiseerd door het Belgisch Studiecentrum voor Militair Recht en Oorlogsrecht en de universiteiten van Exeter en van Melbourne. De conferentie bestreek uiteenlopende hedendaagse aspecten van militaire operaties, zoals bv. het gebruik van geweld door militairen in binnenlandse antiterroristische operaties, maar ook de problematische internationale gerechtelijke bijstand bij de vervolging van internationale misdaden, de parlementaire controle over de strijdkrachten, of nog de mensenrechten van militairen. Tijdens de conferentie werden twee belangrijke handboeken voorgesteld, met name de Updated commentaries on the First and Second Geneva Conventions of 1949 van het Internationaal Comité van het Rode Kruis en de Leuven Manual on International Law Applicable to Peace Operations van de International Society for Military Law and the Law of War.

Tezamen met het samenvattende verslag van de conferentie wordt de tekst van een deel van de voordrachten in dit tijdschrift opgenomen.